Lämminvesivaraaja aurinkosähkö ohjaus parantaa aurinkovoimalan kannattavuutta ja pudottaa käyttöveden lämmitys kustannuksia. kWhNet älykkään ohjauksen avulla voit helposti luoda säännöt jonka avulla lämminvesivaraaja kytkeytyy päälle, aina kun aurinkosähköä menisi muuten myyntiin.
Yksinkertainen lämminvesivaraajan aurinkosähkö ohjaus on mahdollista tuntinetotuksen vuoksi
Vuoden 2023 alusta lähtien laki on velvoittanut kaikkien verkkoyhtiden mittaustavaksi tuntinetotuksen. Tämä tarkoittaa että jokaisen tunnin sähkön osto ja myynti lasketaan yhteen. Näin saadaan jokaiselle tunnille sähköenerian nettomäärä, jonka mukaan sähköenergia, sähkönsiirto ja sähkövero maksetaan. Tämä mittaustapa mahdollistaa entistä tehokkaamman aurinkosähkön ohjaamisen omaan käyttöön. Enään ei tarvita portaatonta tehonsäätöä vaan voidaan helposti kytkeä lämminvesivaraaja päälle sopivan pituisissa jaksoissa jolloin vettä lämmitetään vain sillon kun aurinkovoimala tuottaa enemmän kun sähkö kulutetaan.
Miten lämminvesivaraaja aurinkosähkö ohjaus kWhNet.com palvelussa toimii?
kWhNet älykäs aurinkosähkö ohjaus perustuu tuntinetotutkseen. Aurinkosähkö optimointi vaatii ohjausta varten sähköpääkeskukseen sähköenergia mittarin (Shelly 3em) mittaamaan sähköenergian ostoa ja myyntiä. Lämminvesivaraajaa voidaan ohjata Shelly 3em releellä tai erillisellä Shelly releellä.
Ohjelma lukee reaaliaikaisesti mittarilta kuluvan tunnin sähköenergiamäärää. Kun mitattu sähköenergiamäärä alittaa asetetun alarajan kytketään varaaja päälle ja kun yläraja ylitetään kytketään varaaja pois päältä. Tällaisella ohjaustavalla on mahdollista ohjata tehokkaasti omaan käyttöön kaikki ylimääräinen aurinkosähkö, mutta ei yhtään enempään.
Tällaisella ohjaustavalla on mahdollista kuluttaa ylimääräinen aurinkosähkö lämminvesivaraajan lämmittämiseen. Kulutuspiikkien aikana lämminvesivaraaja kytketään automaattisesti tauolle, jotta se ei aiheuttaisi sähkön ostoa.
Käynnistys ja lopettamis rajojen lisäksi voit halutessasi asentaa hintarajan käyntiluvalle. Tällä ominaisuudella voidaan ohjata halutessa sähkö myyntiin veden lämmityksen sijasta silloin kun siitä saa hyvän hinnan myydessä.
Lämminvesivesivaraaja, sähköautonlataus ja muut kuormat voidaan helposti priorisoida käynnistymään halutussa järjestyksessä käynnistysrajoja muuttamalla.
Paljonko lämminvesivaraaja aurinkosähkö ohjaus maksaa?
Alkuun pääset pienellä investoinnilla alkaen 250e toimitettuna ja asennettuna. (Shelly 3pm ja Shelly plus 1 170e toimitettuna + sähköasentaja 2 tuntia + pientarvikkeet). kWhNet.com ohjauspalvelun käyttämisestä ei toistaiseksi veloiteta palvelumaksua.
Me tarjoamme palvelun jonka avulla lämminvesivaraajaa voidaan ohjataan. Emme myy lämminvesivaraajan aurinkosähkö ohjaukseen liittyviä tarvikkeita tai asennuksia.
Minkälaisilla asetuksilla lämminvesivaraajaa kannattaa käyttää?
Pääset alkuun kun kirjaudut palveluun, luot uuden ohjelman, valitset ohjelmatyypiksi ”Aurinkoenergia ja pörssisähkö ohjaus” sekä asetat energia rajat ja suoritettavat komennot. Komentoja lisättäessä ohjelmaan, saat tarkemmat ohjeet Shelly tuotteiden yhdistämiseksi.
Sivun yläreunassa olevassa kuvassa on esimerkki ohjelma joka on tehty 3kW tehoiselle lämminvesivaraajalle. 3kW varaaja käyttää sähköä 250Wh(energiarajat -200 – 50) vajaassa viidessä minuutissa.
Tämän lisäksi on suositeltavaa että Shelly releen asetuksiin lisätään kiinteä lämmitys jakso pilvisten päivien ja mahdollisten vikatapausten varalta. Optimaalinen kiinteä lämmitys aika päättyy illalla, ennen kuin suihkua tyypillisesti käytetään eniten ja on riittävän pitkä lämmittämään veden pilvisenäkin päivänä. Varaajan koosta ja lämmitystehosta riippuen esimerkiksi klo 16-20.
Jos kiinteä lämmitysjakso on käytössä, lisäksi kannattaa vielä Shelly.cloud palveluun tehdä ”Scene” joka estää kWhNetin aurinkoenergia ohjaukset kiinteän lämmitys jakson aikana. (Asetukset: When Lämminvesivaraaja is turned off. Do Lämminvesivaraaja->On. klo 16-20).
Mikäli käytössä on kiinteähintainen sähkönostosopimus, kannattaa Aurinko energia tilan käyntilupa hintaraja asettaa niin että aurinkoenergia ohjautuu myyntiin aina kun se on kannattavaa. Raja-arvon voi laskea (sähkö energianhinta-ALV) + siirtomaksu. Esimerkiksi (5c/kwh /1,24) + 7c = 11c.